Brazilianen hebben een uitdrukking om het probleem met de economie van hun land aan te duiden: de custo brasil, oftewel de Braziliaanse Duurte. Allerlei goederen en diensten in Brazilië zijn vele malen duurder dan in de rest van de wereld, reden waarom vele Brazilianen bepakt met consumptiegoederen het vliegtuig naar huis nemen na een vakantie.
En het laat zich ernaar uit zien dat de custo brasil nog wel even aanhoudt. Dinsdag maakte het Braziliaanse bureau voor de statistiek bekend dat de economie voor het eerst in twee jaar is gekrompen. In het derde kwartaal was de krimp 0,5 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor.
In het tweede kwartaal groeide de economie nog voorzichtig, met 1,8 procent. Na veelbelovende groeicijfers aan het begin van het decennium, is de Braziliaanse economie weggezakt. Daarmee lijkt de status van Brazilië als ‘opkomende economie’ in het geding. Brazilië vormt samen met Rusland India, China en Zuid-Afrika het magische BRICS-quintet.
De maatregelen die de regering onder leiding van president Dilma Rousseff heeft doorgevoerd om de groei aan te jagen, hebben in plaats daarvan geleid tot meer inflatie en verslechterde overheidsfinanciën. Daardoor zijn het vertrouwen bij ondernemers en de bereidheid om te investeren afgenomen, stelden economen tegen Bloomberg.
Rousseff slaagt er kennelijk niet in om de zwaktepunten van de grootste economie van Zuid-Amerika aan te pakken, signaleerde de Economist al eerder. En die zwaktepunten zijn tevens de oorzaak van de custo brasil. Namelijk: een verstikkende bureaucratie en zware belastingen. Het land geeft bovendien veel uit aan ruimhartige pensioenvoorzieningen. Brazilianen kunnen al op hun 54ste met pensioen en krijgen 70% van hun laatstverdiende loon. Door aftandse infrastructuur kost het veel om goederen te transporteren. Allemaal zaken die de prijzen opdrijven.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl